Verdediging doctoraat Franne: ‘Time for a Feminist Future?’
Eind augustus behaalde Franne Mullens haar doctoraat op basis van haar onderzoek naar de kortere werkweek bij Femma Wereldvrouwen
Eind augustus behaalde Franne Mullens haar doctoraat op basis van haar onderzoek naar de kortere werkweek bij Femma Wereldvrouwen
In 2022 namen in het Verenigd Koninkrijk 61 organisaties met in totaal ongeveer 2900 werknemers deel aan een 6 maanden durende trial met een 4-dagenwerkweek (met mindering in werkuren). Autonomy, 4 Day Week Global, Boston College en de University of Cambridge onderzochten de impact van zo’n 4-dagenwerkweek op de organisatie en de werknemers.
Op 15 februari werd opnieuw een artikel gepubliceerd over het experiment met een 30-urenwerkweek bij Femma Wereldvrouwen. Het artikel onderzoekt de temporele veranderingen die de organisatie en de werknemers ondergaan hebben om een kortere werkweek mogelijk te maken.
In het eerste ‘officiële’ wetenschappelijke artikel dat we publiceerden op basis van onze verzamelde data bij Femma Wereldvrouwen vzw onderzoeken we wat de wensen en verwachtingen waren van de werknemers voor de extra ‘vrije’ tijd… Lees verder »Droom vs. Realiteit: hoe spenderen van extra niet-werk tijd
Onderzoek toont aan dat minder werken een positieve invloed kan hebben op het welzijn van individuen en dat het kan zorgen voor een vermindering van de ecologische impact. Vrijwillig minder werken, met loonverlies, wordt echter… Lees verder »De voor- en nadelen van vrijwillig minder werken voor verschillende socio-economische groepen
In de recent verschenen paper ‘What matters more for employees’ mental health: job quality or job quantity?’ onderzoeken Wang et al. (2021) wat nu het meest belangrijk is voor een goede mentale gezondheid bij werknemers:… Lees verder »Een betere mentale gezondheid: job kwaliteit en/of job kwantiteit?
Van 2015 tot 2019 werd er in IJsland geëxperimenteerd met een kortere werkweek. Er vonden verschillende experimenten plaats in verschillende overheidsinstituties en organisaties. In totaal waren hierbij meer dan 2500 werknemers betrokken. De meesten onder hen verminderden hun werkuren van 40 uur per week naar 35 of 36 uur per week. Het loon van de werknemers verminderde niet.
Onderzoeker Franne Mullens schreef op vraag van Samenleving en Politiek een voorstel uit m.b.t. de sociale zekerheid post-covid. Haar voorstel: ‘Ken volledige sociale rechten toe vanaf 4/5e VTE’.
Glorieux et al. schreven in 2015 een bijdrage in de SVR-Studie ‘Arbeid en gezin: een apart paar’ over de verdeling van arbeids- en gezinstaken tussen mannen en vrouwen. Ze gingen hierbij na hoe de verdeling van arbeids- en gezinstaken in Vlaanderen is geëvolueerd.
De ‘compressed workweek’ als initiatief om de work-life balance van werknemers in de bouwsector in Australië te verbeteren blijkt een positieve impact te hebben op de vrije tijd. Langere periodes van niet-werk tussen de werkweken laat werknemers toe hun vrije tijd beter af te stemmen op hun familie en de verhoogt tevredenheid met work-life balance.