Over ons

Opzet onderzoek
In 2017 benaderde Femma vzw onze onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel met de vraag of wij de effecten wilden meten van hun experiment met de 30-urenwerkweek, zowel op privé vlak als op werkvlak. Dit experiment zou plaatsvinden in 2019.
De medewerkers van Femma gingen in 2019 een heel jaar lang van een 36 uren fulltime naar 30 uren fulltime per week. Hierdoor kregen ze iedere week enkele uren extra vrij. Wat dit met hun deed, gingen wij onderzoeken met o.a. tijdsbestedingsonderzoek. 
FWO-project

Eind 2019 kreeg TOR een FWO-project toegekend waarin ze de data verzameld bij Femma vzw rond het korter werken tot in de diepte kunnen gaan analyseren. Dit project startte in januari 2020 en loopt vier jaar. De meeste data waren op dat moment al verzameld, enkel de vijfde en laatste meting moest nog plaatsvinden in maart 2020 en diepte-interviews zouden nog gedaan worden. In dit project bestuderen we wat de impact van minder werken is op verschillende aspecten van het leven, zoals werk, vrije tijd, huishoudelijk werk, sociale contacten, …

Franne Mullens

Onderzoeker

Sinds 2017 werkt Franne als onderzoeker bij TOR. Ze werkte enkele jaren rond vrijetijdsbesteding en gender, maar focust nu vooral op onderzoek naar minder en anders werken. 

Julie Verbeylen

Onderzoeker

Julie is sinds 2014 aan de slag bij TOR als tijdssocioloog. Ze was de voorbije jaren betrokken bij meerdere projecten rond arbeidstijden. Momenteel  focust ze zich op tijdsbesteding van kinderen en ouders. 

Ignace Glorieux

Promotor

Ignace is sinds de vorige eeuw lid van TOR. Hij is professor in de sociologie en mede-oprichter van hbits, een spin-off van VUB-TOR die MOTUS ontwikkelde, een platform om online en via app tijdsbestedingsdata te verzamelen.