Gelezen: Waarom beslissen mensen zonder zorgverplichtingen om minder te gaan werken?

Waarom beslissen mensen zonder zorgverplichtingen om minder te gaan werken?

Enkele maanden geleden verscheen er een wetenschappelijk artikel over de redenen waarom mensen zonder zorgverplichtingen ervoor kiezen minder te gaan werken. Het geeft enkele interessante inzichten. Wij vatten het hier kort samen:

An exploration of the multiple motivations for spending less time at work.

Balderson, Ursula; Burchell, Brendan; Kamerade, Daiga; Wang, Senhu; Coutts, Adam.

Time & Society, 2020, Vol. 0(0).

 

Wanneer we kijken naar arbeidsduurvermindering, zien we vaak dat mensen (vooral vrouwen) minder gaan of willen gaan werken omwille van een moeilijke combinatie tussen werk en privé. Deze lastige combinatie komt het vaakst voor bij ouders van (jonge) kinderen, net door die  zorgverantwoordelijkheden. In dit artikel gaan Balderson en co net op zoek naar de redenen waarom mensen zonder deze kinderzorgverantwoordelijkheden beslissen minder tijd te besteden aan betaald werk.

De onderzoekers interviewden 40 mensen wonende in het Verenigd Koninkrijk en Ierland die hun betaalde arbeidstijd verminderd hadden. Ze vonden dat er zowel push factoren als pull factoren waren die mensen deden beslissen minder te gaan werken. De push factoren hebben vooral te maken met negatieve aspecten van het betaald werk. Pull factoren zijn dan weer voornamelijk de leuke manieren om tijd buiten het werk door te brengen. De push en pull factoren interageren samen in de keuze voor minder werkuren. Mensen willen meer tijd aan andere activiteiten besteden of op een andere manier betekenis geven aan hun leven en hebben het gevoel dat hun betaald werk daarvoor in de weg staat.

 

Push factoren

Negatieve aspecten van betaald werk zijn een belangrijke reden voor de respondenten om minder te gaan werken. Het gaat hier dan vooral over hoge eisen van het werk, zoals erg lange werkuren en mentale inspanningen die daarvoor nodig zijn. Respondenten hadden het gevoel dat er maar weinig tijd voor andere zaken overbleef. Maar niet alleen lange uren, ook het tijdstip van de werkuren is van belang. Lange tijd van huis weg zijn, of op niet-standaard werkuren moeten werken, beïnvloedt de keuze om minder te gaan werken.

 

Pull factoren

Naast zaken die ervoor zorgen dat de respondenten hun werk als minder aangenaam ervaren, zijn er ook zaken buiten het werk die ze aanzette te kiezen voor kortere werkuren. Verschillende mensen spraken van een realisatie dat het leven kort en fragiel is. Die realisatie kwam vaak van een traumatisch event zoals een sterftegeval of ziekte. Mensen die voordien graag en veel werkten, veranderden nu van gedacht en kozen ervoor minder te gaan werken.

Gelukkig maakte niet iedereen een traumatische gebeurtenis mee. Anderen wouden gewoon meer tijd besteden aan leuke activiteiten, los van betaald werk. Velen hadden ook nood aan meer vrijheid. Sommigen gingen daarom als freelancer aan de slag. Vaak kwam in de interviews het belang van (zelf)verrijking naar voor. Activiteiten die ze deden naast hun betaald werk voorzagen hun in een identiteit los van hun werk.

 

De push en pull factoren interageren samen in de keuze voor minder werkuren. Mensen worden ‘weggeduwd’ van hun werk dat niet altijd aangenaam is en tegelijkertijd ‘aangetrokken’ tot de mogelijkheden van niet-werkactiviteiten. Dit onderzoek toont ook aan dat keuzes voor werkuren niet vaststaan, maar kunnen evolueren doorheen het leven.

Lees hier het volledige artikel.